Egyes élelmiszerek és kiegészítők sokat tehetnek azért, hogy a bosszantó súlyfeleslegünk egy részétől vagy egészétől megszabaduljunk. A Garcinia cambogia egy olyan gyümölcs és kiegészítő, amely segíthet blokkolni a testzsír termelését és segíthet elérni a kívánt testsúlyt is. Azonban egyelőre több emberen végzett kutatásra és vizsgálatra van szükség e növény hatásosságának és biztonságosságának megerősítéséhez. A Garcinia cambogia rokon faja közé tartozik a Garcinia mangostana is, aminek nemrégiben vizsgálták potenciális rákellenes előnyeit. Nagyon fontos azonban, hogy bármelyik kiegészítőt is szednénk, mindig konzultáljunk az orvosunkkal, aki meg fogja határozni, hogy a mi esetünkben előnyös lehet-e e gyógynövények használata.
A Garcinia cambogia egy kicsi, savanyú trópusi gyümölcs, amit hagyományosan fűszerként használnak fel, illetve arra, hogy megakadályozzák bele a bélgázok termelődését és kiadását. A szárított gyümölcsök héját Malabar tamarindnak nevezik, amit már hagyományosan felhasználnak a reuma kezelésére és a gyomor-bélrendszeri panaszok gyógyítására. A gyümölcs héja gazdag az úgynevezett hidroxi-citromsav nevű kivonatban. Erről a vegyületről úgy tűnik, hogy gátolja a zsírsavak termelődését, különösen akkor, ha a zsír a táplálékból lenne előállítható, például az elfogyasztott szénhidrátokból. a Garcinia cambogia ezenfelül segíthet megfékezni az étvágyat, de ez a hatást egyelőre még nem igazolták embereken végzett klinikai vizsgálatokban. Azonban mégis van egy tanulmány pozitív eredményekkel, amelyeket túlsúlyos nőkön végeztek. A vizsgálat eredményeit a Physiology and Behaviorlapban tették közzé.
A humán klinikai vizsgálatok eredményei, amelyek a Garcinia cambogia hatékonyságát támasztják alá, egyelőre nem meggyőzőek. Egy korai megjelent tanulmány az 1998-as novemberi Journal of the American Medical Association folyóiratban túlsúlyos nőkön és férfiakon vizsgálta a Garcinia cambogia súlycsökkentő előnyeit. A placebokontrollos vizsgálatból kiderült, hogy ez a növény csökkentette a testzsír mennyiségét és beindította a fogyást. Azonban az eredmények alátámasztásához még több vizsgálatra van szükség.
Garcinia mangostana, vagy mangosztán egy mandarin méretű, lila trópusi gyümölcs. A mangosztánt frissen is lehet fogyasztani desszertként és gyümölcsként. A szárított gyümölcs héját pedig hagyományosan felhasználják a vérhas kezelésére, illetve ebből kenőcsöt is készítenek, amit helyileg alkalmaznak a bőrbetegségek kezelésére. A gyümölcs igen gazdag olyan fitokémiai xanthonokban, amelyek antioxidáns, gyulladásgátló és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A Magosztán xanthonjai gátolják a mell- és prosztatarák sejtek növekedését is.
A Dr.Herz Garcinia tabletta alkalmazása javasolt a testsúly-csökkentés eléréséhez.
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.