A Garcinia cambogia növény egy trópusi gyümölcs a mangosztánok családjának és gyakori összetevője a kereskedelemben is kapható fogyókúrás termékeknek. A fő hatóanyaga a hidroxi-citromsav, ami csökkenti a testsúlyt és az inzulin felszabadulását, legalábbis ezt igazolták vissza az állatkísérletek, így a kutatók úgy vélik, hogy ezt a növényt fel lehet használni az elhízás kezelésére és a cukorbetegség kontroll alatt tartásában is. Az előzetes kutatások azt mutatták, hogy az emberben is képes beindítani a garcinia cambogia a súlycsökkenést, azonban még több kutatásra van szükség az eredmények megerősítésére, éppen ezért fontos, hogy elsőként mindig konzultáljunk az orvosunkkal.
A Garcinia cambogia vagy malabar tamarind egy trópusi örökzöld fa, amely Indiában, Malajziában és Afrikában őshonos. A fa lelógó ágaink fényes, ovális levelek és tökhöz hasonlítható, sárga, narancs vagy piros gyümölcsök találhatóak, amelyek az esős évszak alatt érnek be. A szárított gyümölcs héját már évszázadok óta használják a délkelet-ázsiai konyhában fűszerként, illetve a currykhez és a húsokhoz ízesítőként. A kivonatokat az italok ízesítésére is gyakran alkalmazzák. A növényt nagyra becsülik az ajurvédikus gyógyászatban is, úgy vélik, hogy ez a növény a különféle szervrendszerek működésére előnyösen hat. Hagyományosan felhasználják a reuma és a bélproblémák kezelésére, illetve a szálhajtó étkezések után a gázok és puffadás csökkentésére.
A garcinia cambogia tipikus adagja 3-500 mg, amit naponta háromszor, bő vízzel fél órával az étkezések előtt kell bevenni. A Drugs.com kijelenti, hogy ebből a készítményekből 1500 mg a napi maximális adag. A garcinia cambogia mellékhatásai általában enyhék, jellemzően szédülést, szájszárazságot, fejfájást, hányingert, hasmenést tapasztalhatunk. A garcinia kölcsönhatásba léphet a vényköteles gyógyszerekkel, ezért nagyon fontos konzultálni az orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk rendszeresen szedni. Ne szedjük terhesség vagy szoptatás alatt, illetve cukorbetegség esetében sem.
A Dr.Herz Garcinia tabletta alkalmazása javasolt a testsúly-csökkentés eléréséhez.
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.